Sinds begin maart speelt Skoft&Skiep de voorstelling WORK WORK WORK WORK WORK bij Tryater in Leeuwarden, aan mij de eer om de publiciteit voor deze voorstelling te verzorgen. Vooropgesteld, dit is een bijzondere productie, in deze blog vertel ik jullie graag waarom. Het gaat om een voorstelling over de impact van werk op iemands leven, waarin Leeuwarders van alle leeftijden meespelen.

Ruim zestig (!) inwoners van Leeuwarders, met en zonder werk, spelen mee. De meesten hebben weinig tot geen ervaring met acteren en een aantal weet amper hoe een theater er van binnen uitziet. Het is niet erg, ze krijgen juist alle ruimte om zichzelf te zijn. Bij dit stuk geen pagina’s dik script, geen gelikte verhaallijnen of een eind goed al goed.

Iedere speler vertelt zijn of haar eigen verhaal, hoe schrijnend, treurig en pijnlijk eerlijk dat soms ook is. Iedere voorstelling opnieuw zijn deze mensen bereid om zich kwetsbaar op te stellen, door steeds maar weer hun eigen verhaal te vertellen. Geen gesprek is bedacht, de situaties die ze beschrijven zijn (opr)echt, en laten zien hoe het is om op te groeien, te leven in een wijk die in veel ogen bij voorbaat al een negatieve stempel heeft.

Oké, het is een feit dat de Leeuwarder wijk Heechterp Schieringen al jarenlang tot één van de armste wijken van Nederland behoort. Het percentage werklozen is hoog en veel gezinnen leven onder de armoedegrens. Maar wat zegt dit over de inwoners van de wijk? Zijn zij per se ongelukkig, omdat ze niet allemaal een luxe auto of een goede baan hebben? Zeker niet. De persoonlijke verhalen laten zien dat geluk niet afhankelijk is van inkomen of welvaart. Skoft&Skiep geeft de wijk een gezicht, wat veel verder gaat dan alleen een stempel waar in dikke letters ‘armoede’ op geschreven staat. Het laat zien dat de inwoners bereid zijn om een stap extra te zetten voor elkaar wanneer dat nodig is.

De wachtkamer in het tweede deel van de voorstelling toont op een treffende manier hoe we met z’n allen ons huidige systeem in stand houden. We schoppen er af en toe tegenaan, maar tegelijkertijd doen we maar weinig om dit tegen te gaan. Doordat de arbeidsmarkt op slot zit, lijkt het alsof de mensen zonder betaalde baan er niet toe doen, terwijl zij juist zorgen dat onze maatschappij blijft draaien. Wanneer zien we nu eens in dat mensen die vrijwillig om anderen denken, minstens zo belangrijk zijn voor de samenleving als mensen die geld verdienen? Iedereen heeft recht op bestaanszekerheid!

De radiouitzending van Liza vormt de rode draad van de voorstelling. Dankzij kleurrijke gasten, inbellers en toevallige voorbijgangers in de show krijgt het publiek langzaam maar zeker een nieuwe kijk op arbeid en zingeving.

Zoals gezegd, geen eind goed al goed bij deze voorstelling. Skoft&Skiep biedt geen oplossing voor dit maatschappelijke probleem, maar zet je zeker aan het denken.

Maakt werk gelukkig? Beslist niet altijd! Maar in dit geval wel, wat mij betreft. Wat is het een voorrecht om met deze bijzondere groep mensen te mogen werken, die ondanks de vooroordelen, de tegenslagen en de negativiteit van buitenaf nog steeds (terecht!) durven dromen en hopen op een gezonde en gelukkige toekomst. Daar kunnen we met z’n allen nog wat van leren.

WORK WORK WORK WORK WORK van Skoft&Skiep is nog te zien t/m 26 maart bij Tryater in Leeuwarden. Kaarten zijn te koop via Tryater.nl en aan de kassa. Om teleurstelling bij de kassa te voorkomen, wacht niet te lang!